Detta recept på glutenfritt bröd är det jag själv oftast bakar. Det är kanon gott och saftigt! Jag varierar innehållet något från gång till gång. Att blanda i havregryn eller boveteflingor gör brödet ännu saftigare. Minska då av de andra mjölsorterna. Att byta ut en del att bovetemjölet till teffmjöl blir också jättegott.
9dl vatten fingervarmt
25 gram jäst
1 tsk salt
7dl bovetemjöl
4dl rårismjöl eller fullkornsrismjöl
1/2dl psylliumhusk (jag använder finax)
Blanda ut jästen i vattnet. Blanda de torra ingredienserna för sig och tillsätt sen i degvätskan. Rör snabbt ihop till en smet.. efter en stund blir smeten mer som en deg när husken har svällt. Låt jäsa 15min och klicka sen ut som bullar på en plåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i 75-90min.
Grädda bödet i 225 grader i ca 20min.
Original receptet kommer från Nilla´s Kitchen men jag har förändrat det en del.
Receptet nedan är en variant som jag själv tycker blir ännu bättre.
9dl vatten
25 gram jäst
1 tsk salt
5dl bovetemjöl
3dl havregryn, boveteflingor eller teffmjöl
3dl rårismjöl
1/2 dl psylliumhusk