Yogabröd

För några år sen valde jag att börja äta glutenfritt och veganskt. Vet att många väljer som mig idag och efterfrågar glutenfria och veganska alternativ. Jag har testat att baka diverse olika bröd recept, men inte alla som blir så bra. Glutenfritt bröd kan lätt bli degigt och kompakt.

Här är iallafall ett bröd som blir kanon gott, fullproppat med frön och nyttigheter! Det är enkelt att göra, men tar lite tid i ugnen.

Ingredienser:

1 msk fiberhusk (malda psylliumfrön) + 1dl vatten

6 dl sojayoghurt eller havreyoghurt

1/2 dl oliv eller kockosolja

4 dl bovetemjöl

3 dl rårismjöl (fungerar även med rismjöl eller fullkornsrismjöl)

1 dl linfrön

1,5 dl pumpafrön och solrosfrön

1,5 dl mullbär (fungerar även med russin, jag brukar ta 1 dl russin och 1dl mullbär)

1 tsk havssalt

2 tsk bikarbonat

1. Sätt ugnen på 170 grader

2. Blanda fiberhusk och vatten. Låt svälla i en bunke i ca 10 min

2. Blanda alla torra och böta ingredienser för sig. Rör sedan ihop dem och häll ner i en smord form. Toppa med frön och flingor!

3. Grädda nederst i ugnen i 90 min. Vänd sedan brödet varsamt upp och ner på ett galler och grädda ytterligare 15 min.

Jag brukar äta brödet som det är med smör eller en bit veganost! Om man vill välja veganost istället för vanlig ost, så rekommenderar jag ost som är gjord på kokosmjölk och inte soja. Astrid och aporna eller Violife har goda ostar gjorda på kokosmjölk. Astrid och aporna finns i vanlig matvarubutik och Violife brukar jag köpa på Bara bra mat.